Русия вече за втори път в рамките на пет години провежда крупни спортни мероприятия на международно ниво.

Както пише  Forbes, във връзка с това възниква въпросът: какви икономически преимущества й позволяват да прави това.

За Олимпиадата през 2014 година в Сочи тя похарчи рекордната сума от 50 милиарда долара.

Задачата изглеждаше неизпълнима, но рейтинговата агенция «Фич» стигна до извода, че тази сума е по силите на Русия, обяснявайки това със занижаването на процентните ставки до половин процента и отбелязвайки, че цената за провеждането на Игрите е по-малка от 2.5 % от БВП на Русия.

Както продължава изданието, провеждането на шампионата по футбол струва на Русия около 14 милиарда долара, но, според експертите, той, както и Олимпиадата, ще донесат огромни икономически изгоди в краткосрочна перспектива.

Организаторите на турнира прогнозират, че в резултат на ръста на туризма и големите вложения в инфраструктурата шампионатът ще донесе на руската икономика  почти 31 милиарда долара.

От шампионата печелят и хотелите, и търговията, телекомуникациите, транспортът…

Но повече от всички, според експертите, от шампионата в дългосрочна перспектитва ще спечелят московските летища, защото модернизацията на тези обекти е довела до увеличаване на пътникопотока, при това последното ще е налице дори след турнира.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.forbes.com/consent/?toURL=https://www.forbes.com/sites/greatspeculations/2018/06/25/russia-is-defying-expectations/#193869e7463d

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;