Русия се връща към разглеждане на проекта за подводни торпеда с ядрена бойна глава на академик Андрей Сахаров, които могат да унищожат обекти на противника по крайбрежието с помощта на цунами, предаде  Express.

«В момента има обща тенденция за връщане към нереализирани по-рано идеи», твърди водещият разработчик на руските ракети Шамил Алиев.

Според Алиев, освен всичко останало, ще се разгледа идеята на Сахаров за създаването на торпеда с дължина 24 м, диаметър 1.5 м с ядрена бойна глава с далечина на хода 50 км.

Торпедата ще могат «да унищожават обекти по крайбрежието с помощта на взрив във водата».

Алиев подчерта, че решението за отказа от плана на Сахаров за създаването на торпедото Т-15 в годините на миналия век е било взето само във връзка с недостиг на финансови средства, а не по силата на неговата неубедителност.

По данни на изданието, торпедата ще бъдат снабдени с ядрена бойна глава с мощност 100 мегатона тротилов еквивалент, което е хиляди пъти повече от мощността на взрива в Хирошима, отбелязва  Express.
Петя Паликрушева https://www.express.co.uk/news/world/979765/Russia-worlds-biggest-nuclear-capable-of-drowning-millions-in-tsunami

Тагове: ; ; ; ; ;