ЕС вече направи на «няколко страни» извън пределите на ЕС предложения за разполагането на миграционни центрове, съобщи в петък пред журналисти президентът на Франция Еманюел Макрон.

По-рано в петък лидерите на 28-те страни от ЕС съгласуваха заключение за миграцията, в което е утвърдена концепцията за създаването на доброволна база на контролируеми миграционни центрове за прием на бежанци на територията на Европа, а също на «регионални платформи за мигранти» извън пределите на Европа.

Предполага се, че за създаването на такива центрове трябва да се сключват отделни споразумения.

«Заедно с УВКБ (Управлението на Върховния комисар за бежанците, бел.ред.) ООН и Международната организация по миграция (МОМ, бел.ред.) ще се работи на базата на уважението на суверенитета на третите страни за създаването на такива организации, ние предложихме това на няколко държави, сега това е работа на ЕК и на Управлението на върховния комисар», съобщи Макрон, отговаряйки на въпроса, в какви страни могат да бъдат разположени центровете за прием на мигранти.

«В този контекст Евросъветът призовава Съвета и Комисията оперативно да проучат концепцията за регионалните платформи за мигрантите в тясно сътрудничество със съответните трети страни, а също с УВКБ и МОМ.
Платформите трябва да работят с отчитане на индивидуалната ситуацията, при пълното уважение на международното право и без създаването на фактора притежание», се казва в документа.
Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ;