Министерството на отбраната на САЩ разширява присъствието си в Европа, а военно-въздушните сили в същото време тихомълком увеличиха бюджета си, който сега може да им позволи да разположат бази в Източна Европа и да действат около западните граници на Русия, съобщава Defense News.
Според информация от изданието, администрацията на Тръмп смята да похарчи за 2019 година  $828 млн за развитие на военната инфраструктура в Европа.
Това трябва да има ефект на сдържане на руската агресия и да укрепи съюзниците, пише изданието.
Почти половината от тази сума отива за американските ВВС.
Както отбелязва авторът на статията, неотдавна САЩ са съкратили своето присъствие в Европа, останало от времето на студената война.
Но сега всичко  тръгнало в обратна посока.
Например, от 2017 година за някои страни разходите се увеличили 5-10 пъти.
Американските власти искат да направят така, че, «ако Русия изведнъж нападне някоя европейска държава — Латвия, например — ВВС на САЩ да могат бързо да реагират в подкрепата на авиобазите, в които може да се разтоварват, изпращат и ремонтират машините», пише авторът на статията.
За целта САЩ нямат намерение да изграждат нови бази, а искат да подобрят и модернизират съществуващата инфраструктура в страните от бившия СССР, за да отговаря тя на изискванията на САЩ.
Според военните експерти, ако на територията на страните-съюзници на САЩ има военна техника, писти за излитане и пунктове за зареждане, то в случай на спешна ситуация американците по-лесно ще могат да ги защитят.

Информацията за това, че, благодарение на бюджета на военните за 2018 и 2019 години регионът ще може да приема най-новите американски изтребители, бомбардировачи, средства за въздушна подкрепа и въздушен транспорт, бе потвърдена и от главнокомандващият силите на НАТО в Европа Къртис Скапароти.

През 2018 година бяха отделени пари за модернизация на базата Емари в Естония, Кечкемет в Унгария, Малацки в Словакия.
В някои от тях работите ще се извършват през 2019 година.
Освен това, пари за целта молят и най-големите бази на американските ВВС в Европа: Рамщайн в Германия и Ферфорд във Великобритания.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.defensenews.com/smr/nato-priorities/2018/06/25/poking-the-bear-us-air-force-builds-in-russias-backyard/

 

 

Тагове: ; ; ;