Великобритания не е доволна от потенциалната мобилност на войските на алианса. Това се казва в новия доклад на комитета за отбрана на британския парламент, посветен на военните отношения САЩ, НАТО и Британия.
В парламенте Британии обеспокоены недостаточной эффективностью НАТО

  • Претенциите към военната мобилност се основават на опасенията на Лондон за трудното прехвърляне на сили на НАТО по континента заради законови бариери, недостатъчен брой варианти за транспортиране и липса на подходяща инфраструктура.
  • Опорите на европейските жп мостове, тунели и пътища може би няма да извържат тежестта на военните товари.
  • «Транспортирането на силите по морето също е затруднено, защото болшинството съдове, способни да обезпечат това, принадлежат на частни компании, а способността на пристанищата да се справят с доставката на военна техника не е ясна», се казва в документа.

  • В частност, твърди се, че на бригадата, която би гарантирала бързата реакция при нападение, са й нужни от три до четири седмици, за да се добере до Балтика.
  • Особено внимание в доклада се отделя също на законовите въпроси. Великобритания се вълнува от факта, че заради големия брой документи, необходими за прехвърлянето на военни товари през граница, на войските на алианса им е необходимо повече време за пристигане до местоназначението.

«Нападението може да бъде такова, че няма да бъде незабавно възприето като попадащо под член 5 (член от Устава на НАТО, според който нападението над един о членовете на НАТО се оценява като нападение над алианса, бел.ред).

В такъв случай ще се използват законовите мерки за мирно време, сега за прехвърлянето на техниката през границата европейските членове на НАТО трябва да получат от правителствата дипломатическо разрешение, за издаването на което в зависимост от товара може да са нужни до 45 дена», се подчертава в документа.

По-рано в НАТО одобриха нова стратегия за военно-въздушните сили на алианса.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ;