Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди лидерите на ЕС да се готвят за „най-лошия възможен сценарий“ заради президента на САЩ Доналд Тръмп, посочвайки, че неразбирателствата в трансатлантическите отношения се простират отвъд търговската война, предава Politico, цитирано от Агенция Фокус.

„Докато обсъждаме миграцията или реформите в Еврозоната, трябва да знаем и какъв е геополитическият контекст след срещата на високо равнище на Г-7 в Канада“, пише в писмо на Туск до лидерите на ЕС преди срещата на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък и петък.

„Въпреки неуморните усилия за запазването на единството на запада, трансатлантическите отношения са под невероятен натиск заради политиките на президента Доналд Тръмп.

За жалост разделенията отиват отвъд търговията. Ще споделя с вас политическата ми преценка какво е положението ми.

Вярвам, че трябва да се надяваме за най-доброто, но същевременно да сме готови за най-лошия възможен сценарий“, допълни председателя на Европейския съвет.

Тръмп значително е обтегнал трансатлантическите отношения със серия едностранни решения, възмутили европейските лидери.

Той изостави Парижкото климатично споразумение, премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим, изтегли страната си от Иранското ядрено споразумение и започна търговска война, вдигайки вносните мита за алуминия и стоманата.

Тагове: ; ; ; ;