Екс-посланикът на САЩ в Русия Майкъл Макфол демонстрира «забележителна готовност към самократика», признавайки, че и самият той, както и правителството на САЩ са извършили «съществени грешки» спрямо Москва, някои от които са съдействали Русия да му забрани новото му пристигане в страната — но неговата критика «е по-скоро тактическа, отколкото стратегическа», се отбелязва в статията.
Според Макфол, той «е трябвало по-рано да разбере, че в Русия икономическите реформи на трябва да бъдат приоритет пред изграждането на демокрацията», и че Америка е трябвало да признае опасността от недостатъчната подкрепа и консолидацията на руската демократична революция.
«Според него, неуспехите не трябва да ни подбуждат към преосмисляне на нашия евангелизъм: Америка и може, а и трябва да разпространява демокрация. 
Тя просто трябва да прави това по-ефективно», пише The National Interest.
Макфол твърди също, че «либералната школа е сгрешила в изпълнението, а не в концепцията», се казва в статията.
«Посочвайки с пръст Кремъл, той неедооценява вътрешното напрежение при реализирането на трансформационния дневен ред в Европа и в Близкия Изток, опитвайки да успокои опасенията на Москва, че Вашингон  се стреми към смяна на режима в самата Русия».
Освен това, неговата «диагноза» върху проблемите, преследващи американо-руските отношения, предлага пътя на движението напред, отбелязва The National Interest:
«Ако сътрудничеството по общите проблеми в света не може да стане без демократичните промени вътре в Русия и Путин направи поощряването на такива промени отвън невъзможно, какво тогава да направи Вашингтон, освен да подхранва надеждите си, че подобен род промени ще се случат в близко време все пак?
Тактиката, която той предлага да се използва в отговор е съчетание на «избирателно сдържане» на руското правителство и «избирателно  взаимодействие» с руското общество — но тази тактика в значителна степен вече е изпробвана.
Тя не действа».
Петя Паликрушева за News Front
Източник:http://nationalinterest.org/feature/mcfauls-russia-26379

Тагове: ; ;