28 юни 2018- Нюз Фронт.

САЩ са решили да увеличат » военните средства» за Грузия и Украйна, за да помогнат на марионетните държави да противостоят на Русия. 

На 26 юни 2018 помощникът на държавния секретар по Европа и Евразия Уес Мичъл, съобщи за намеренията на САЩ.

 

 

» Ние оказваме военна помощ на Украйна и Грузия… и на двете Русия неотдавна отправяше заплахи, за използването на военна сила»- заяви американецът, по време на заседание на Комитета по външни работи към Сенатът на САЩ.

 

» Ние увеличаваме доставките на военни средства, необходими за самоотбрана. Успяхме да свалим забраните оставени от предишната администрация за оказването на военна помощ, и сега помогаме на двете държави да подобрят отбранителните си възможности.

 

 

Припомняме, че през ноември 2017 година Пентагонът анонсира, финансова помощ в размер на над  $ 100 милиона, които Грузия ще получи в следващите две години за рефорфи в сферата на отбраната. Голяма част от тази сума ще отиде за купуването на 410 ракети  ПТРК Javelin на стойност  $ 75 милиона.

Освен това, буквално преди дни, министърът на отбраната на Грузия Леван Изория заяви, че САЩ ще доставят на страната най-новите противовъздушни системи «Стингер».

Също през ноември, Конгресът на САЩ подкрепи идеята за отделянето на  $ 250 милиона за 2019 година за оказването на военна помощ на Украйна, включително и доставките на » отбранителни летателни средства. За 2018 година САЩ отделят  $ 200 милиона за «военна помощ» на Украйна, включително и въоръжение.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;