Полицията в Малта разпитва капитана на хуманитарния кораб «Лайфлайн», нает от едноименната германска неправителствена организация, съобщи правителството на малката островна държава, цитирано от ДПА, предаде БТА.

Снощи корабът с 16 души екипаж и над 230 мигранти на борда, спасени в морето, влезе в пристанището на малтийската столица Валета, след като чака една седмица в Средиземно море да получи разрешение да акостира на някое пристанище. На екипажа и мигрантите бе разрешено да слязат от кораба. Според Франс прес мигрантите ще бъдат преразпределени между осем европейски страни, изразили готовност да ги приемат.

Очаква се капитанът да бъде върнат на борда след разпита. Срещу кораба и неговия капитан предстои съдебна процедура за нарушаване на инструкциите на италианската брегова охрана, посочва ДПА. Премиерът на Малта Джоузеф Мускат каза, че екипажът ще бъде разследван , а «непринадлежащия на никоя държава» кораб ще бъде конфискуван, тъй като са налице доказателства, че организацията «Лайфлайн» е излъгала, че корабът е регистриран в Холандия.

Тагове: ; ; ;