Държавният дълг на Германия възлиза на 1,95 трилиона евро, обяви Федералното статистическо ведомство на страната /Дестатис/, цитирано от БГНЕС.

През първото тримесечие на 2018 г. държавният дълг е намалял с 40,1 милиарда евро или 2%.

През миналата година „часовникът на държавния дълг“ на Федералната република започна обратно броене за пръв път, откакто бе създаден преди 22 години. Т.е. в абсолютни числа дългът започна да намалява.

По данни на Дестатис той се съкращава на всички нива. Федералната задлъжнялост е намаляла през януари-март с 12,4 милиарда евро /1%/ до 1,23 трилиона евро; на федералните провинции се е стопила с 24,1 милиарда евро /4%/ и е достигнала 578,4 милиарда евро.

Непогасените ангажименти на германските градове и общини също са намалели с 2,5% до 137,5 милиарда евро.

Възстановяването на икономическия растеж, рекордно високата заетост и голямото търсене на германски стоки в чужбина доведоха за увеличаването на данъчните постъпления.

През май постъпленията от налози в германския бюджет са скочили с 6,8% в сравнение с предходния месец. На този фон министерството на финансите на страната планира да съкрати емисията и изкупуването на държавни облигации с 6 милиарда евро, пише „Ханделсблат“.

През 2018 г. Берлин планира да емитира на дълговия пазар книжа на обща сума от 181 до 185 милиарда евро.

Тагове: ;