2019-та година – до този компромис стигнаха министрите в Съвет „Общи въпроси“, които заседаваха в Люксембург, предава БНР.

До това решение се стигна след близо 8-часови спорове, като най-непримирими към отварянето на преговори с Македония и Албания бяха Франция, Холандия и Дания, добавя Националното радио.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева, която председателстваше съвета, заяви: «Няма да крия, че не беше лесно. След почти 10 часа дискусии с прекъсвания успяхме да вземем изключително добро решение за цяла Европа, не само за Западните Балкани. »

Решението за начало на преговори трябва да е обвързано с подкрепата на Европейския съвет по-късно тази седмица. За Македония Съветът подчертава критичната необходимост от напредък в борбата срещу корупцията, а за Албания — правосъдната реформа, борбата с корупция на всички нива и организирана престъпност.

Европейската комисия трябва да представи през април догодина докладите за напредъка на страните-кандидатки и ако са положителни, преговорите ще могат да започнат скоро след това.

Тагове: ; ; ;