За да се анализират причините за лошите отношения между Русия и САЩ, екс-посланикът на Щатите в Русия проследява в новата си книга «еволюцията на днешния ден на хаоса», започвайки от Горбачов и Елцин до Путин.
Той твърди, че американо-руските отношения «биха били по-добри, ако в страната съществуваше по-демократична политическа система», а постът на руски президент е заеман от друг човек — например такъв, както убитият лидер на опозицията Борис Немцов.
«Антагонистичният светоглед на Путин и необходимостта от наличието на външен враг за оправдание на вътрешните репресии разпалиха в него антиамериканизма и доведоха до ситуацията, с която сега си имаме работа», се отбелязва в статията.
 
В същото време американският дипломат сам нарича «старомоден монтански оптимизъм» предположението, че двустранните отношения между Русия и САЩ «могат да се върнат в състояние на хармония, докато Путин не слезе от сцената».
Но в основата на този оптимизъм на Макфол лежат някои предположения «със съмнителен характер: че действащият президент е «отшелник в руския политически спектър», а не отражение на неговия център на тежест, история и традиции, а също, че «по-демократичното бъдещо» руско правителство ще изгражда отношения в по-тясно съответствие с американските политически предпочитания, констатира The National Interest.
«Книгата на Макфол впечатляващо обединява неговия личен опит в Русия и политическата теория.
Той води читателите с великолепен марш през историята на Русия след студената война, отреждайки на първо място серията от срещи между Белия дом и Кремъл, на които са се обсъждани важни държавни дела.
Той е удивително откровен в своята борба за правото да бъде като безстрастен академик, така и ярък активист, и, бидейки държавен чиновник, открито да се бори с трудностите, балансирайки както с правителството на Русия, така и с гражданското общество», се казва в статията.
Американският дипломат подробно излага дълъг списък от отправени към него като посланик «руски обвинения за намеса във вътрешните работи на страната» и признава, че е допуснал редица грешки в «противодействието с организираната от Кремъл кампания срещу него в Москва».
Но когато ставало дума за това, че по-рано по време на кариерата си той «с ентусиазъм се е хвърлил в центъра на руското демократично движение в качеството си на инструктор, треньор, съветник и организатор», то Макфол убедено подчертава, че това не е била «намеса», а опит да се окаже на «правилната страна на историята».
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:http://nationalinterest.org/feature/mcfauls-russia-26379

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;