Подготвеният на тъмно документ между Германия и Франция за срещата в Брюксел изглежда като опит Италия да изглежда като глупачка не само в очите на министъра на вътрешните работи Салвини, пише немският телевизионен канал N-TV.

Документът разсърди дори тези, които не искат да имат нещо общо с настоящото италианско правителство.

В такава ситуация малко помага изказаното на Конти по телефона уверение от страна на европейския комисар по миграционните въпроси за това, че спорният проект за документ е свален от разглеждане, подчертава N-TV.

Социалдемократите предупреждават, че Италия е в състояние да се самоизолира от останалата част на ЕС.

Понастоящем Салвини без съмнение може безпрепятствено да продължава своя самостоятелен курс, и нито «Движението пет звезди», които са негов партньор в правителството, нито премиерът Конти ще имат сили да застанат на пътя му.

Миналата седмица те не успяха да направят нищо срещу решението на министъра на вътрешните работи да забрани на спасителния кораб  Aquarius да влезе в което и да било италианско пристанище.

В резултат 630 човека на борда на кораба стигнаха до бреговете на Испания, но едва след четири дена.

На забележките, че много от тях са се разболели от морска болест, Салвини отговори с една кратка фраза:
«Това е техен проблем».

Както се съобщава в статията, Салвини възлага големи надежди на т.нар. «ос на доброволците» между Рим, Виена и Мюнхен, но не забелязва разминаването във възгледите по проблема с бежанците.

Салвини иска да възпрепятства първичната миграция в Италия и пояснява, че мигрантите, които стъпват на брега на Италия, на първо място стъпват на «европейска» земя, затова трябва да ги приемат всички държави от ЕС.

Например, премиерът на Бавария Маркус Зьодер поставя пред себе си задачата да се попречи на вторичната миграция.

Впрочем, и двамата политици са на едно мнение по това, че не желаят успех на политиката на Меркел.

Но ако Ангела Меркел, която непоколебимо настоява за търсене на европейско решение, губи в борбата за власт с ХСС, то това ще бъде лоша новина и за Италия, отбелязва немският телевизионен канал N-TV.
Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.n-tv.de/politik/Italiener-wollen-keine-nuetzlichen-Idioten-sein-article20493984.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;