Балтийските страни са малки и биха могли да бъдат превзети от руските сили само за няколко часа.
Затова специалните сили на НАТО проведоха учения, касаещи по-нататъшните стъпки: как да се извършва разузнаване, как да се въведат в региона специални сили, с какво те биха могли да се сблъскат, когато врагът вече са тук, какво биха могли да направят», пише американската журналистка Ан Апълбаум в статия за  Gazeta Wyborcza.
Някъде в северна Полша стоят захвърлени жълто-кафяви сгради.
На близката площадка са разположени генератори и преносими тоалетни.
Вътре в сградата, на масите има таблети военен тип, такива, каквито лесно се чупят, ако ги изпуснеш.
Кабелите им се кълбят по земята, разказва авторът.
Мъже от различни страни, някои в полеви камуфлажи, тихо разговарят помежду си.
На стената се вижда голяма карта на крайбрежието на Балтийско море с различни цветни обозначения.
«Това, мили мои читатели, е Атлантическият алианс. Не Атлантическият алианс на теория — този, за когото хората дискутират с такава грижа от Вашингтон до Талин и Монреал.
Това е Атлантическият алианс са практика», обяснява  Апълбаум.
Това е главната временна щаб-квартира на «Троянската следа», най-крупните до неотдавна учения на специалните сили на НАТО, операциите, в които участваха над 2 хиляди военнослужещи от специалните и обикновените подразделения от повече от десет страни, в това число Германия, Канада, Белгия и Швеция.
Външно те не правят голямо впечатление.
Ученията са подготвени в пълна секретност, близо до едно от полските села.
«Сега, след края на ученията, преносимите тоалетни и генераторите ще бъдат събрани, а мъжете и таблетите ще се върнат у дома си», пише тя.
«Ученията бяха частично засекретени, помолиха ме да не посочвам името на това полско село.
Но, командващата тази операция Десета група от специалните сили на НАТО много иска потенциалите агресори да знаят, че те са се провеждали», подчертава  Апълбаум. 
Особено радва това, че голямата страна, намираща се на изток от Полша, Литва, Латвия и Естония, ще разбере за това, че те планират и провеждат учения за вероятни мащабни сценарии, до отблъскване на широкомащабна атака, пише авторката.
«Не защото, както твърди руската пропаганда, те искат война.
А защото те не искат война», добавя журналистката.
Както заявява пред авторката американският командващ операциите:
«Това е цената, която трябва да заплатите, това е горчивата хапка, която трябва да преглътнете».
«Зелените барети» мислеха за това, как да се противопоставят на нахлуването през 50-те години на 20 век, макар пред последните 20 години тяхното внимание да се съсредоточи главно върху други места.
В последно време разширяването на потенциала на въоръжените сили на Русия, «руското нахлуване в Украйна», което Фъргюсън нарича «пробуждане», а също засилването на антиевропейската пропаганда в руските СМИ и серията крупни
руски военни учения включиха сигналите за тревога в столиците на страните, принадлежащи на НАТО, продължава авторката.
«Така се случва особено тук, в региона на Балтийско море, защото когато руските войски провеждат учения, то тяхната цел е нахлуване в прибалтийските страни», обяснява Апълбаум.
На преводачката й писна да превежда глупости: т.е. на Петя Паликрушева й писна от простотиите на авторката.
Източник: http://wyborcza.pl/7,75968,23563195,trojanski-slad-nato-po-cichu-cwiczy-w-polsce-na-wypadek-wszystkich.html?disableRedirects=true

Тагове: ; ; ; ;