Представителят на правозащитната организация Human Rights Watch (HRW) в Киев Таня Купър заяви, че Украйна няма причини да не позволява на журналистите да си вършат работата.

По-рано посолството на Русия в Украйна съобщи, че украинските власти са отказали да допуснат до територията на страната журналистът Евгений Примаков и кореспондентът на RT в Израел Пол Слиер, които отивали на конференция на ОССЕ за свободата на СМИ в Киев.

Представителят на ОССЕ по въпросите за свободата на СМИ Арл Дезир изрази съжаление във връзка с отказа сътрудници на руските средства за масова информация да бъда допуснати на територията на Украйна.

«Свободата на пресата — това е фундаментално човешко право.

Това, че Украйна вероятно има причини да не обича тези материали, които подготвя вашата компания — RT — или други руски СМИ — това не е причина да не се допускат журналистите да си вършат работата», цитира думите на Купър RT.

Както заяви официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова, забраната да се влиза на територията на Украйна спрямо Евгений Примаков и Пол Слиер потвърждава, че Киев няма намерение да спира компанията си за репресии по отношение СМИ, в това число руски.

Тя отбеляза, че Русия очаква от ОССЕ и от другите международни структури по-твърда реакция на политиката на ограничаване свободата на словото от страна на официален Киев.

МВнР на Русия по-рано призова страните от ОССЕ и Съвета на Европа, а също международните организации да осъдят политиката на Киев срещу СМИ.

През декември 2017 година УВКПЧ на ООН отбеляза тревожната тенденция от Украйна да се гонят чуждестранни журналисти, на които им се поставя етикета «пропагандатори», което става повод за тяхната депортация»…

Киев нееднократно ограничава работата на руските СМИ  в страната, в това число постоянно забранява влизането в страната на журналисти от Русия.

През март 2015 година бе спряна акредитацията пред органите на държавната власт на Украйна на 115 руски СМИ.

В Украйна е забранено излъчването на основните руски телевизионни канали.

МВнР на Русия нарече спирането на руските телевизионни канали агресия срещу свободата на СМИ и призова ОССЕ, ЕС и САЩ да реагират на тази забрана, а също на депортацията от Украйна на журналисти от руски СМИ, заявявайки, че двойните стандарти в тази област, практикувани от Запада, са недопустими.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;