Президентите на Русия и Южна Корея обещаха да лансират идеята за интеграция на КНДР в регионалната икономика.

Така Москва се опитва да получи по-значителна роля във формирането на бъдещето на Корейския полуостров, а Сеул — да подкрепи икономическото развитие на Севера», пише  Financial Times.

Изданието припомня, че лидерът на азиатската държава Мун Чже Ин за първи път е посетил руската столица.
В края на визитата си той и Путин се договориха да започнат двустранни търговски преговори и да възродят плана за изграждането на железопътни линии, газопровод и линии за електроподаване, които да свържат Южна Корея с Русия чрез КНДР, пише изданието.
Мун призова Москва съвместно да вкарат Северна Корея в тристранното икономическо сътрудничество.
«Считам, че времето за това дойде», заяви той на срещата си с водещи корейски и руски бизнесмени.
Главата на южнокорейската република също увери, че Сеул тясно ще си сътрудничи с Москва, за да обезпечи изпълнението на споразуменията, подписани с лидера на КНДР Ким Чен Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп, подчертава The Financial Times.
От момента на избирането му Мун се опива да оправи отношенията с Русия.
Той я счита за ключов партньор, който може не само да помогне да се обезпечи безядрения статус на КНДР, но и да включи «затворената държава» в по-широка регионална икономика.
За Путин по-широките връзки със Сеул гарантират, че Москва «няма да бъде изтикана на заден план» при решаването на въпросите на сигурността на Корейския полуостров, където на този етап «доминират САЩ», разсъждава изданието.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.ft.com/content/b7ed26e8-7631-11e8-b326-75a27d27ea5f

 

Тагове: ; ; ; ; ;