ЕС констатира, че водените с Турция преговори за присъединяване на практика са в мъртва точка, а Анкара все повече се отдалечава от съюза, се казва в заключителната декларация на срещата на външните министри на 28-те в Люксембург, предаде Франс прес, съобщи БТА.

«Съветът отбелязва, че Турция все повече се отдалечава от ЕС.

Поради това преговорите за присъединяване на Турция на практика са в мъртва точка», пише в документа на срещата, на която се обсъдиха перспективите за разширяване на ЕС.

Уточнява се, че «не се предвижда отваряне или затваряне на преговорна глава и не се предвижда никаква дейност по модернизиране на митническия съюз ЕС — Турция».

Тези изводи потвърждават заключенията на последния доклад на Европейската комисия за оценка на страните —  кандидатки за членство, който бе публикуван през април.

В него ЕК също изключи отваряне на нова глава в преговорите по присъединяване на Анкара.

Отношенията между Брюксел и Анкара силно се обтегнаха след опита за държавен преврат в Турция от юли 2016 г. и последвалите масови чистки срещу опозиция и журналисти.

В декларацията си външните министри на ЕС приветстват усилията на Турция за приемането на над 3,5 милиона бежанци на нейна територия, но изразяват и съжаление за «диспропорционалните мащаби и обхват на взетите мерки» след опита за преврат и призовават Турция «спешно да обърне негативната тенденция».

Сред поводите за безпокойство на министрите са «постоянното и тревожно отстъпление на правовата държава и основните права и влошаването на независимостта и функционирането на съдебната система», както и наказателните мерки срещу журналисти, университетски преподаватели, депутати и членове на политически партии, правозащитници и потребители на социалните мрежи.

Тагове: ; ; ;