За да укрепят влиянието си в Сърбия, на Русия и Китай са им достатъчни неголеми инвестиции, докато ЕС губи контрола над страната, дори при положение, че остава нейният основен инвеститор, пише  Bloomberg.

Изданието отбелязва, че, независимо от това, че четири от петте основни инвеститори в Сърбия са от страни-членки на ЕС, според сърбите, именно Китай и Русия са в тройката на най-крупните инвеститори, а веднага след тях е Германия.

През 2017 година 73 % от общия обем търговия в балканските страни, които не са членове на ЕС, а именно в Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, частично Косово, Македония и Албания, се падат на 28-те страни-членки на ЕС, докато в същото време обемът на търговията с Китай и Русия в тези страни е само 5 %.

Според автора на статията, в борбата за влиянието на Балканите «възприятието превъзхожда реалността».

«Всичко това има политически последствия, защото ситуацията ще доведе до това, че ЕС — по-добрата и единствена надежда за региона — подронва съгласието на хората за болезнени реформи, необходими за влизането в състава на ЕС», пише експертът от аналитичния център  Nova Europa в Кембридж Тимъти Лес.

Китай счита този регион за ключов коридор в Европа, който е част от проекта «Един пояс — един път».

Русия има етнически и религиозни връзки по целия регион, особено в Сърбия, в която страна работи над модернизирането на жп линии и оказването на хуманитарна помощ чрез центъра в град Ниш.
«Расте положителното отношение към Китай.

Вероятно то е достигнало толкова високо ниво, благодарение на това, че китайските инвестиции се поднасят като жест на добра воля», цитира  Bloomberg думите на директора на белградския отдел от международния изследователски център Ipsos Срджан Богосавлевич.

Отбелязва се, че на официално ниво Сърбия, включително президента Вучич, все още искат да вкарат страната в ЕС.

Примерната дата за това е 2025 година.

Към ЕС се стремят също Македония и Черна гора.

Според автора на статията, всяка от страните, съперничеща за влияние в региона, се е съсредоточила върху определени сфери.

Докато ЕС се е съсредоточил върху върховенството на закона, помощта и развитието на бизнеса, САЩ високо ценят сферата на сигурността, Русия си сътрудничи с балканските страни в областта на енергетиката и външната политика, а Китай се занимава с развитието на инфраструктурата и пазарите.

Посланикът на ЕС в Сърбия Сам Фабризи отбелязва, че действията на страните от ЕС не се виждат, макар те да са твърде активни в подкрепата на върховенството на закона, свободата на СМИ и развитието на образованието в региона.

Заедно с това в самата Сърбия възприемат лавирането на страната между ЕС и Русия като абсолютно естествено, твърдейки, че в това се заключава самата съдба на държавата, пише Bloomberg.
Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-06-24/china-and-russia-spend-less-but-get-more-in-europe-s-back-yard

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;