Законопроектът, който установява решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, стана закон след месеци на разискване, съобщи председателят на Камарата на общините Джон Берков, цитиран от БГНЕС.

Той информира, че законопроектът на ЕС, отменящ Закона за европейските общности от 1972 г., чрез който Великобритания става член, е получил кралско одобрение от Елизабет II.

Законът утвърждава денят на Брекзит в британското законодателство като 29 март 2019 г. в 23 ч. — полунощ в Брюксел, определен като края на двугодишния процес на оттегляне по член 50.

Законопроектът претърпя повече от 250 часа тежко разискване в парламента, тъй като беше представен през юли 2017 г.

Министърът на международната търговия Лиъм Фокс заяви, че е проправен „необратимо“ пътя за Брекзит, добавяйки, че шансовете на Великобритания да не напусне «сега са нула».

Член на управляващата Консервативна партия заяви в края на седмицата: «Официалната позиция около Брекзит сега е изчистена. Това прави ръката на премиера много по-силна.»

Друг проевропейски консерватор заяви, че Мей ще отиде на срещата на върха на ЕС по-късно тази седмица «с вятър в платната си».

Правителството премина през големи трудности, за да прокара законопроекта в парламента и бе принудено да даде известна власт на депутатите за последната сделка относно Брекзит, договорена с Брюксел.

Тагове: ; ; ; ;