Докато Армения се тресе от арести и различен вид корупционни разобличения, експертите със съмнение гледат върху случващото се, считайки политиката на новия премиер Никола Пашинян за неконструктивна и хаотична.

Sputnik Армения цитира думите на експерта по борба с корупцията Марат Атовмян, който е убеден, че подобна «борба» може само да сплашва, при това само чиновниците на ниско ниво.

«Елитната корупция» продължава да процъфтява.

Атовмян цитира думите на екс-президента на Грузия Михаил Саакашвили, който, според експерта, «не е тръгнал по пътя на институционалните промени».

«Той не формира здрав икономически модел.

Той просто използва наказателни мерки, успя в кратки срокове да изкорени битовата корупция», казва експертът, отбелязвайки, че Саакашвили е създал илюзията за страх, неизбежност, която била ефективно само на битово ниво.

Но елитната корупция останала, не бил разработен и икономическият модел на държавата, който би обезпечавал ръста на икономиката, би въздействал положителни и върху жизненото равнище на гражданите.

Според експерта, има два модела за борба с корупцията: когато това е самоцел за държавата и всички сили са концентрирани в тази посока и, когато борбата с корупцията е един от приоритетите за държавата, наред с икономиката и други направления.

«Вторият модел е по-продуктивен и се използва в Сингапур, Хонконг, Южна Корея  и редица европейски страни», подчертава Атовмян, добавяйки, че Армения вече върви по пътя на първия модел.

«Последните разобличения, макар и да бяха резонансни, в същността си са примитивни.

Трябва да се разобличат професионална маскираните схеми за борба с корупцията.

А това е много сложно», казва Атовмян.

Припомняме, че по-рано в Аремния бе арестуван депутат от бившата управлява Републиканска партия генерал-лейтенант Манвел Григорян.

Вълната на арести и обиски се понесе от дом на дом в над 30 криминални лица, чийто престъпления бяха и без това известни на всички.

За антикорупционна политика или минимум за преминаване на по-високо ниво в това отношение на този етап не се говори в страната.

News Front

 

 

Тагове: