Около сградата на кметството в Кишинев се провежда протестна акция срещу окончателното решение на съда за резултатите от изборите за глава на столицата.

Предсрочните избори за кмет на Кишинев се проведе на два етапа, вторият тур се състоя на 3 юни.

По данни на ЦИК, победител е кандидатът на партията «Платформа «Достойнство и Истина» Андрей Настасе, събрал  52,57% от гласовете.

Но на 25 юни Висшата съдебна палата призна изборите за недействителни.

Привържениците на Настасе се събраха около сградата на кметството в Кишинев във вторник в 7.30 часа сутринта и се опитаха да влязат вътре, но пътят им бе преграден от сътрудниците на полицията. Общо, както се вижда от излъчването по интернет, в акцията са участвали около 200-300 човека.

«Кметството принадлежи на хората, и така ще бъде, независимо от решението на който и да е съд.

Получих стотици съобщения по повод протеста ни вчера — никъде в света не са викали «Долу мафията!» в продължение на 40 минути, днес ще правим това един час, няма да се откажем от борбата, както иска това властта!», обърна се към събралите се Настасе.

Опозицията е готова да провежда протестите ежедневно, докато властта не отреагира на исканията й.

«Ще създадем комитет на националната съпротива, защото виждаме диктатора, а не можем да приемем това. Ще предаваме нашите съобщения на властите по всички законови начини», заяви лидерът на партията PAS, която подкрепя Настасе на изборите, Майя Санду.

Протестите в столицата на Молдова започнаха на 19 юни — в този ден съдът на първа инстанция отказа да признае резултатите от изборите.

Всеобщите местни избори ще се проведат в Молдова през лятото на 2019 година.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;