Очаквано, македонският президент Георге Иванов е взел решение да не подписва Закона за ратификация на договора с Гърция.

Македонският президент посочва, че няма мандат да подпише указа за обнародване на закона за ратификация на това споразумение, съобщи БНР.

„Един от стълбовете на моята политика в изборната програма от 2014 г. е, че не приемам промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име.

Не приемам идеи или предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, специфичността на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство.

На президентските избори 534 910 граждани гласуваха за тази моя изборна програма и ме избраха на президент на Република Македония“, мотивира се Иванов.

Според него споразумението поставя Република Македония в положение на подчиненост и зависимост от друга държава, т.е. Република Гърция.

Македонските депутати на 20 юни с 69 гласа „за“ и без „против“ и въздържали се в 120-местния парламент ратифицираха договора с Гърция, подписан на 17 юни в Преспа от външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коздиас.

Според конституцията и правилника на парламента в случай на вето от президента на държавата законът отново ще бъде пратен в парламента и отново ще трябва да бъде гласуван с абсолютно мнозинство от общия брой депутати, т.е. да получи зелена светлина от най-малко 61 депутати.

Законът след това пак се изпраща на президента, който според конституцията е длъжен да го подпише.

Тагове: ; ;