Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че общоевропейско решение на въпроса за миграцията няма да бъде постигнато на срещата на европейските лидери в края на тази седмица, и добави, че ще продължи да се стреми към двустранни споразумения, предадоха агенциите, съобщи Сега.

«Няма да има решение за целия пакет за предоставянето на убежище, тоест за всичките седем директиви, до петък», заяви Меркел по време на съвместна пресконференция с новия испански премиер Педро Санчес.

По думите й е необходимо още време, за да се работи по две директиви.

«Поради тази причина говорих за работа с държавите, които имат желание, по всички измерения на миграционната политика – испанският премиер говори за външното измерение, а аз говорих за вътрешното измерение и в този дух ще проведем допълнителни разговори през следващите дни», допълни Меркел.

И в неделя по време на среща с няколко лидери от ЕС канцлерът каза, че Германия ще се опитва да постигне директни споразумения с отделни държави членки.

Педро Санчес отбеляза, че единственият начин да се отговори на имиграцията е чрез общ европейски подход, и подчерта, че страните от ЕС трябва да споделят помежду си тежестта.

Той обеща да работи тясно с Германия в намирането на общи решения за миграцията.

Тагове: ; ; ;