Русия сe обърна към Азия.

Този «азиатски вариант» първоначално беше за Москва начин да покаже на САЩ и Европа, че Русия не зависи единствено от тяхното признание, че тя има геополитическа алтернатива и че тя може да намери своето място и да процъфтява в тази част на света, която така бързо набира сила, пише френският историк Елен Карер д’Анкос в своята статия за Le Figaro.

Но днес, когато скоростта на Азия стана реалност, това вече не е просто проява на сили

или шантаж от страна на Русия, това е «нейният истински избор».

В Канада президентът Тръмп предложи на колегите си да върнат Русия в G7.
Тишината, с която бе посрещнато това предложение, «е много изненадваща».
Тя показва безразличието на най-могъщите държавни глави в света.
Според френския историк, да се игнорира Русия — това ще застави руския президент още повече да се обърне към Азия.
Последствие от това може да бъде не само изоставената встрани Европа, но и бъдещето, в което европейският континент можеше да се превърне в «преден пост» на Азия.
Китай, с неговата растяща мощ и с проекта си за новия път на коприната ще проектира влиянието си върху целия свят, особено върху Европа.
«Разумно ли е да се принуждава Русия да следва този път?
В навечерието на заседанието на Европейския съвет, на което ще бъде взето решението за свалянето или продължаването на санкциите, въведени срещу Русия през 2014 година, не е ли нужно спешно да се потърсят възможности за реален диалог, който в края на краищата  да доведе до примирие?», пиша френският историк.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:http://www.lefigaro.fr/vox/monde/2018/06/21/31002-20180621ARTFIG00304-helene-carrere-d-encausse-ne-laissons-pas-la-russie-choisir-l-asie.php?redirect_premium

Тагове: ; ; ; ;