В неделя жителите на Турция гласуваха на най-важните избори за страната си през последните 25 години, пише The Guardian.

Изданието отбелязва, че в страната са били проведени предсрочни парламентарни и президентски избори, на които гласовете са били разделени сред тези, които безапелационно вярват на действащия президент на Турция Реджеп Ердоган, и сред тези, които са против неговата «тирания».

Неговите привърженици и управляващата партия признават, че са дали гласа си за Ердоган, защото имат доверие на ръководството на страната в нестабилността, която съпътства държавата от икономическа гледна точка.
Те са дали доверието си преди всичко заради ръста на икономиката, която съпровожда почти 16-годишното управление на Ердоган.
«Той изпълнява обещанията си, той е справедливи и заслужава доверие.
Той е мек, но суров спрямо враговете на Турция», цитира изданието думите на един от привържениците на президента Ясар Айхан.
Но има и такива, които на изборите са подкрепили президента, но не са дали гласа си в подкрепа на управляващата партия.
Например, Реджеп признава, че е гласувал за Ердоган, защото се е родил с него в един и същ район, но на парламентарните избори е подкрепил Партията на щастието.
«Членовете на управляващата партия не са продуктивни заради корупцията», признава Реджеп.
Редица наблюдатели отбелязват, че са видели в решението на президента да проведе предсрочни избори очакване на рязко падане на икономиката на Турция в близките месеци.
Отбелязва се, че предизборната кампания се е извършвала на фона на неуспешна икономическа политика, на растящ търговски дефицит и на стремително падане на турската лира.
Противниците на президента отбелязват, че за тях тези избори са били много важни, защото са искали да се свърши с едноличното управление на Ердоган.
«Искаме връщането на парламентарната система, ние сме против едноличното управление, всеки трябва да има право да бъде избиран», заявява противничка на президента.
Жителят на Истанбул Хасан твърди, че на изборите тази година в него за първи път от 10 години насам се е появила надеждата, че той гласува против «тиранията».
The Guardian отбелязва, че за избирателите е бил вдъхновение кандидатът на опозицrята Мухарем Индже  с неговата «динамична» кампания, която привличала милиони привърженици по цяла Турция.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.theguardian.com/world/2018/jun/24/totalitarian-tyrant-or-trusted-leader-turkish-voters-split-on-erdogan

Тагове: ; ; ; ; ;