Министрите на отбраната на девет страни от ЕС, включително Великобритания, подписаха споразумение за създаването на съвместни Европейски сили за военно реагиране, което ще позволи продължаването на британското участие след Брекзит.

Това пише  Politico.

Инициативата за съвместните сили, оглавявана от президента на Франция Еманюел Макрон в рамките на плановете за създаването на автономни европейски въоръжени сили за отбрана, ще бъде насочена към по-бързото разполагане на войски в кризисни ситуации близо до границите на Европа.

В групата влизат Германия, Белгия, Великобритания, Дания, Холандия, Естония, Испания и Португалия.

«Целта е нашите въоръжени сили да се познават помежду си и да действат заедно», каза министърът на отбраната на Франция  Флоранс Парли.

Инициативата ще се различава от европейския отбранителен пакт, известен като PESCO, който включва в себе си всички страни-членки на ЕС, освен Великобритания, Малта и Дания.

Великобритания беше «много заинтересована от подписването на споразумението, за да подкрепи сътрудничеството с Европа извън пределите на двустранните връзки», каза Парли.

В рамките на обсъждането правилата на  PESCO министрите на отбраната на ЕС се договориха също да установят общи условия за «участие на трети страни в проектите на PESCO през ноември — правила, които ще важат и спрямо Великобритания, когато тя напусне блока.

Силите за реагиране ще се състоят от военнослужещи от редица страни на ЕС и могат да бъдат разположени извън граница в условията на хуманитарни кризи и граждански войни.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;