Австрийският бизнес не е доволен от въведените спрямо Русия икономически санкции, пише вестник Oberösterreichische Nachrichten.

Бизнесмените считат, че ограничителните мерки само нанасят вреда на местната промишленост.

По данни на изданието, много австрийски компании се налага да търсят заобиколни пътища и да търпят големи финансови загуби.

Вестникът дава за пример компанията  Greisinger, която се занимава с производството на местна продукция и работи с Русия от 1990-те години.

Заради санкциите за един ден обемите на продажбите са се съкратили от 13.5 милиона евро почти до нулата, загубите са над 12.5 процента от оборота.

«Тогава успяхме да намерим други експортkи направления, но за целта трябваше да увеличим три пъти числеността на отдела по продажби.

Всичко това се отрази на нашите показатели», отбеляза главата на компанията  Франц Крайзингер.

Той е убеден, че след отмяната на санкциите компанията бързо ще възстанови своите позиции в Русия.

Друга австрийска компания  «Бакалдрин», която се занимава с производството на специални добавки за хлебната промишленост трябвало да пренесе производството си в трети страни, за да експортира стоки в Русия.

«За целта похарчихме един милион евро. Нашата работа в Русия, която вече продължава 22 година, висеше на косъм», каза главата на компанията  Петер Аугендоплер.

Днес «Бакалдрин» вече работи в самата Русия.

Според  Аугендоплер, решението по повод инвестициите в размер на десет милиона е трябвало да се вземе много бързо, за да се успокоят клиентите.

Според ръководителя на Института по икономика от Австрия Готфрид Кнайфел, «де-факто санкциите са станали за предприемачите изстрел в собственото им коляно».

Професорът по икономика от Линц  Фридрих Шнайдер доказа вредата на санкциите с помощта на цифри.

Експортът от ЕС в Русия през 2013 — 2016 години е намалял с една трета, до  72 милиарда евро, а съкращаването на австрийския експорт е около 10 %.

«В условията на икономическа война австрийските компании също са принудени да се примират със съпътстващия ущърб», каза Шнайдер.

АНТИРУСКИТЕ САНКЦИИ НА БРЮКСЕЛ

Отношенията на Русия и страните от ЕС се влошиха по време на политическата криза в Украйна през 2014 година.

След връщането на Крим Западът обвини Москва в нарушаване на международното право и въведе срещу нея санкции.

Русия предприе ответни мерки и пое курс към импортно заместване.

Москва нееднократно отбелязва, че езикът на санкциите е контрапродуктивен.

В същото време властите подчертават, че Русия не е страна във вътрешноукраинския конфликт или субект на Минските споразумения за регулирането на ситуацията в източна Украйна.

Според Путин, въпросът с Крим «e закрит окончателно».

В последно време на Запад все по-отчетливо звучат мнения за необходимостта санкциите да бъдат отменени.
Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;