Началник щабът на ВМС на САЩ адмирал Джон Ричардсън заяви, че военните учения на НАТО около бреговете на Норвегия и развитието на отношенията с тази страна трябва да послужат като сигнал за Русия.
В ВМС США заявили, что посылают России сигнал проведением учений НАТО у берегов Норвегии

  • За това съобщава NRK.

«Русия трябва да погледне на това като на мощен сигнал, че ние управляваме пространството», заяви адмирал Ричардсън.

Той отбеляза, че проблемите с промяната на климата, а също въпросите на сигурността са повишили интереса към северните региони.

Министърът на отбраната на Норвегия  Франк Баке-Енсен на свой ред отбеляза, че още преди пет-шест години ситуацията в Норвегия не е предизвиквала безпокойство, но сега всичко се било променило.

«И тук играе роля не само Русия, работата е във все по-неопределената ситуация.

Затова ние създаваме ново командване за Северна Атлантика и провеждаме повече учения с нашите съюзници», добави министърът.

Той подчерта също, че Русия няма повод остро да реагира на ученията на НАТО.

«За Норвегия е важно да бъде предсказуем съсед за Русия», заяви Баке-Енсен.

По-рано се съобщи, че Норвегия планира два пъти да увеличи присъствието в страната на американски военни.

Припомняме, че списъкът с противоречията между САЩ и Европа расте. Някои вече обявиха, че трансатлантическият алианс е мъртъв.

На 17 май генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна с Доналд Тръмп в Белия дом. Визитата се състоя, когато между партньорите от различните страни на Атлантическия океан има по-голямо напрежение от когато и да е.

«Западът в този си вид, в който го познавахме, вече не съществува.

В момента нашите отношения със САЩ не могат да се нарекат приятелство, те едва ли могат да се характеризират и като партньорство», написа Клаус Бринбоймер, главен редактор на Der Spiegel.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;