Около сто протестиращи в понеделник преградиха всички входове на сградата на общината в Ереван и отказаха да пуснат там служителите на градската администрация.

Протестиращите искат оставката на кмета Тарон Маргарян, протестът се излъчва от местните новинарски телевизионни канали.

«Тук никой няма да може да влезе. Това е акция на гражданско неподчинение срещу корупцията и чиновниците, които имат приказни богатства за сметка на обикновените граждани», каза пред журналистите един от протестиращите.

Той добави също, че всички събрали се искат оставката на кмета на Ереван.

В неделя вечерта местните новинарски портали показаха как граждански активисти водят разследване на имуществото на кмета на Ереван Тарон Маргарян.

Според излъчените репортажи, семействата и близките на главата на Ереван имат няколко елитни резиденции в столицата на Армения, а също няколко печеливши компании, които главно се занимават с транспорт.

Кметът на Ереван за трети път бе избран на тази длъжност през 2017 година.

То е член на изпълкома на бившата управляваща Републиканска партия и син на един от основателите на партията, екс-премиера на Армения Андраник Маргарян (2000-2007).

По-рано премиерът на Армения Никол Пашинян заяви, че «кметът на Ереван ще подаде оставка тогава, когато това бъде поискано от главата на кабинета на министрите».
По-рано, на 1 май съобщиха,  че цялата страна беше блокирана, по пътищата излязоха камиони, коли с протестиращи веещи знамена, майки с детски колички… всички.

« Днешните ни акции преминаха с безпрецедентен размах и всички пътища в Ереван бяха блокирани. Както е известно днес в 19:00 ще се проведе нашия митинг, на който трябва да се направят много важни заявления, и аз искам да призова, точно в 17:00 да разблокирате всички затворени пътища и заедно да тръгнем към площад Република, а също да бъдат отворени всички пътища, за да може нашите сънародници да стигнат до митинга.

Всяка една минута чакаме развитие, ако има развитие ще е добре, ако няма развитие, имаме други варианти, така че ви чакам всички на площад Република»- обяви от Facebook страницата си на живо лидерът на опозицията Никол Пашинян.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;