Бюджетът за еврозоната предизвика нови спорове в Берлин

Лидерът на Христянсоциалния съюз  Хорст Зеехофер обвинява Ангела Меркел в това, че тя не е уведомила партията за решенията, взети с президента на Франция Еманюел Макрон в рамките на Бранденбургския диалог за мигрантите.

«Това не беше обсъждано, нито беше съгласувано с нас. Не бива да се сключват такива важни споразумения и при това да не се уведомява ХСС, така няма да се работи», каза той.

ХСС се тревожи от взетото от Меркел решение за предоставяне на убежищe в еврозоната за сметка на бюджета на ЕС.

Съвместната политика на канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Еманюел Макрон прави невъзможно приемането на решения за миграционната политика на ниво отделни страни, пише изданието.

«Това е мръсна сделка», каза премиерът на Бавария Маркус Содер.

«На нас ни трябва стабилност в Европа, а не да се опитваме напразно да направим това чрез раздут бюджет и чрез реформи в отделни страни», допълни той.

Зеехофер планира да поиска обяснения на законодателната сесия на коалиционния комитет във вторник.

По-рано съобщихме, че канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че тя и френският президент Еманюел Макрон са успели да се споразумеят за създаването на отделен бюджет за еврозоната, който да допринесе за инвестициите в единния валутен блок и да насърчи икономическото сближаване между 19-те държави-членки, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

«Отворихме нова глава», посочи Меркел след днешните разговори с Макрон в двореца «Мезеберг» край Берлин, визирайки реформите в Европа преди срещата на върха на ЕС на 28-и и 29-и юни. Германският канцлер допълни, че реформата в еврозоната е представлявала най-трудният въпрос по време на днешните преговори, добавя Националното радио.

News Front

Източник: https://derstandard.at/2000082026104/Etat-fuer-Eurozo..

Тагове: ; ; ; ;