Срещата между Тръмп и Ким Чен Ун в Сингапур на 12 юни сама по себе си беше значително събитие, защото тя помири най-могъщата държава в света с една «отритната» държава.
Но значението на тази среща излиза далеко извън пределите на този политически момент.
В този ден международният ред, установен през 1945 година, се разпадна, за да се освободи място за новия свят, пише френският историк Елен Карер дАнкос в своята статия за Le Figaro.
Вече от доста време в еднополярният свят, който се установи след разпада на СССР през 1991 година се проявяват «признаци на слабост».
Избирането през 2016 година на президента Тръмп, който на първо място в програмата си постави националните интереси на САЩ, разтревожи Европа, която също започна да се разделя по националните си интереси.
Тези промени съвпаднаха с впечатляващия ръст на мощта на Китай и другите азиатски страни.
Появи се «многостранен свят», твърди френският историк, срещата в Сингапур само потвърждава това.
«Дезориентированата Европа»  е принудена да признае, че след 70 години съвместен живот със САЩ — със защитата, която те оказваха в рамките на НАТО — че тя трябва да се научи да се грижи за своята сигурност сама или практически сама.
Европа също трябва да осъзнае, че в многополярния свят, в който Азия заема силна позиция,  тя вече не се намира в центъра на световния ред и рискува да бъде изтласкана встрани.
Русия, която през 1991 и 2000 години вярваше, че е способна да се укрепи в Европа и да бъде призната за велика европейска държава, в продължение на няколко години се обръщаше към Азия, сключваше споразумения, разрешаваше спорове, влизаше в болшинството от наличните там многостранни форуми и дори стана един от съучредителите на ШОС, чиято роля и значение както и преди не са оценени.
Русия основа Евразийският икономически съюз.
Е, докога Западът ще има илюзии, че светът е същият, пита френският историк.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: http://www.lefigaro.fr/vox/monde/2018/06/21/31002-20180621ARTFIG00304-helene-carrere-d-encausse-ne-laissons-pas-la-russie-choisir-l-asie.p

Тагове: ; ; ; ; ;