Българският премиер Бойко Борисов е категоричен, че България няма да приеме обратно имигрантите, които са напуснали страната, за да достигнат Западна Европа. Той посочи това, като отговори на въпросите на българските журналисти в Брюксел, където в неделя взе участие в срещата на върха на минимизацията в ЕС.

«[Германският] канцлер Ангела Меркел може да поиска двустранни споразумения [за други държави-членки, които връщат мигранти], когато външните граници на ЕС са сигурно и изцяло затворени», посочи той.

Борисов заяви, че държавните и правителствените ръководители на 16-те страни от ЕС, които са присъствали на неделната среща, са поискали от председателя на Европейската комисия Жан-Клаус Юнкер да пресметне бюджетните средства, които могат да бъдат преразпределени за защита на външните граници.

По думите на министър-председателя, само когато границите са напълно защитени и съществува система за разполагане на гранични служители на ЕС по тези граници, държавите-членки могат да поемат солидарна отговорност за миграцията.

«Това говори Ангела Меркел, а не да ни изпрати 60 000 мигранти — разбира се, че няма да се съгласим с това», каза Борисов.

«Преди да ги изпратят обратно, първо трябва да се съгласят, че изграждаме затвори и ги държим там», добави той, като се позова на мигрантите, които вече са влезли в ЕС.

Министър-председателят отбеляза, че мигрантите, пристигнали в България, са били заловени в 30-40-те им опита да пресекат външните граници, защото не желаят да останат в тази страна.

Гърция, Италия и България спряха мигрантите. Не изпълнихме ангажиментите си като външни граници — иначе те не биха преминали», обясни Борисов.

«По този начин страните от Западна Европа бяха наводнени от мигранти и затова искат да изпратят някои от тях обратно», допълни Борисов.

Премиерът отбеляза, че когато детските трупове са били показани по телевизията, Меркел е поканила мигрантите да се отправят към Германия.

«Ако имаше 30 000-40 000 мигранти в България, ако Меркел беше казала» не сте добре дошли «, те все още щяха да са в България, повече от 60 000 преминаха през България и отидоха в Германия през последната година и половина , от 100 души официално са напуснали Германия «, заяви Борисов.

Цяла Европа, включително и България, не беше подготвена за тази вълна «, заяви премиерът.

Той добави, че тогава граничните държави-членки са поискали преселването на мигранти. По думите му, ако в страните от ЕС се ограбят и пристигнат няколко милиона мигранти, те ще бъдат блокирани в България, Италия и Гърция.

«Това е много чувствителен въпрос в Европа и затова тези срещи са организирани. Всички признаха, че България е свършила много работа по време на председателството на Съвета на ЕС, за да се реши миграционния проблем, успяхме да идентифицираме компромисите като основа за по-нататъшни обсъждания.

Бях поздравен, защото въпросът може да бъде решен в сравнително кратък период от време «, каза Борисов.

Тагове: ; ; ; ; ; ;