Президентът на САЩ Доналд Тръмп внушава, че престъпността в Германия нараства заради миграцията, предизвиквайки силна отрицателна реакция срещу ръководството на страната. Той обаче греши за нивото на престъпността, което е най-ниското от четвърт век.
Тръмп написа вчера в Туитър: «Хората в Германия се обръщат срещу ръководството си и миграцията разклаща и без това  нестабилната коалиция в Берлин. Престъпността в Германия нарасна. В цяла Европа направиха голяма грешка, приемайки милиони хора, които толкова силно и агресивно промениха културата им!»
Основното твърдение, че престъпността в Германия се е увеличила, е невярно.
Според официалната статистика за престъпленията, публикувана миналия месец, престъпността в Германия е спаднала с близо 10 процента през 2017 г. в сравнение с предходната година. Полицията е регистрирала общо 5,8 милиона престъпления миналата година в сравнение с 6,4 милиона случая през 2016 г. Това е най-ниското число от 1992 г.
«Германия е по-сигурна», заяви министърът на вътрешните работи  Хорст Зеехофер след оповестяването на данните. Въпреки това «има още много какво да се направи».
Въпреки намаляването на тежките престъпления, броят на убийствата се е увеличил с 3,2 процента миналата година. Няколко нашумели убийства, за които бяха заподозрени мигранти, бяха на първите страници на вестниците през последните години, а тези, в които заподозрените са германци, бяха отразени по-слабо.
Твърдението на Тръмп, че германците «се обръщат срещу ръководството си» заради тревогите относно миграцията частично е вярно, ако, разбира се, съдим по резултатите от проучвания на общественото мнение.
Отчасти и поради вниманието, което медиите отделиха на престъпленията с участието на мигранти, обществото стана по-разтревожено от потока от новопристигащи. Това подсили позициите на крайнодясната партия «Алтернатива за Германия» и й помогна да привлече нови избиратели за сметка на двете най-големи партии в Германия — дясноцентристкото обединение на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите, които заедно формират управляващата коалиция.
«Алтернатива за Германия» зае трето място на парламентарните избори миналата година. Скорошно проучване на социологическата агенция «Форза» показа, че подкрепата за обединението на Меркел е 30 процента, а за социалдемократите — 16 процента, само с един повече от 15-те процента на «Алтернатива за Германия». Проучването, включващо 2502 души и проведено от 11 до 15 юни, има допустима статистическа грешка три процента.
Меркел, която сега е в четвъртия си мандат, все още има одобрение от 51 процента съгласно проучването на «Форза».
Тръмп не дава никакви примери как мигрантите «силно и агресивно» са променили европейската култура, а само погрешно твърди, че престъпността в Германия се е увеличила.
Въпреки забележимото по-скорошно увеличаване на броя на новопристигналите в градовете, по нищо не личи германската култура да е ерозирана от наплива на повече от един милион кандидатстващи за убежище от 2015 г., предимно от мюсюлмански страни.
Коледните базари продължават да са популярни в цялата страна и привличат хора от всякакви култури и религии. Мюсюлманската забрана на свинското и алкохола не е намалила германския апетит за братвурстчета и бира, съдейки по огромните тълпи, изпълващи палатките на ежегодния мюнхенски бирен фестивал Октоберфест, и изключително популярните пакети с евтин пилзнер и вурстчета на грил за Световното първенство, които се продават в по-евтините магазини за хранителни стоки.

А честите в Германия нудистки слънчеви бани в обществените паркове не са предизвикали някакво бурно възмущение у религиозните консерватори.
/БТА/ Франк Джорданс от Асошиейтед прес

Тагове: ; ; ; ;