Цените на петрола ще останат около настоящите си нива, прогнозира в «Събота 150» Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Вчера страните-производителки във формата «ОПЕК+» се споразумяха за по-високи добиви, но не и за промяна в квотите.

Бенчев е категоричен, че решението от Виена няма да пребалансира петролния пазар.

Вчера във Виена „опаковаха едно нищо в нова опаковка“, каза още той.

„На този етап количествата, които ще се влеят или се очаква да се влеят на пазара, се очаква да задържат пазара и цените на нивата, които са към момента.

Вчера във Виена опаковаха едно нищо в нова опаковка – това се случи.

Тъй като, де факто нямаше увеличение на квотите, просто споразумението, което беше постигнато, се състоеше в това, че ще се гонят нивата от споразумението през ноември миналата година, т.е. практическо увеличение на квотите няма да има.

Дупката, която се получава в момента на пазара се дължи на ниското производство на Венецуела, както и проблемите, които Либия среща през последните няколко месеца.

Накратко казано – очакваме ноемврийското споразумение да стане септемврийско“, коментира Бенчев.

Той каза още, че засега очаква цените на петрола да останат в този диапазон, освен „ако не се случи нещо изключително драматично на пазара“.

„Истинският въпрос, на който вероятно ще имаме отговори през септември, е какво се ще случи есента. Тъй като количествата очевидно не са достатъчни и няма да бъдат достатъчни към края на шестмесечието на тази година, и, ако няма някакво сериозно увеличение на добива и предоговаряне през есента или зимата, вероятността цените да нараснат е доста висока“.

Интервю на Георги Марков за БНР

Тагове: ; ; ; ; ;