24 юни 2018-Нюз Фронт.

Тя се казва Екатерина Йорданова Фотева— плод на любовта между българин и украинка.

Баща й, Йордан някога пристига в Одеса, влюбва се и създава семейство.

Екатерина има брат ( който има българско гражданство, за разлика от нея).

След началото на украинската криза и събитията от 2014 година, нашето момиче, както много други попада под репресиите на Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Според, службите на Украйна, Екатерина Йорданова е «терорист».

Екатерина към днешна дата се намира в украински следствен изолатор, без повдигнато обвинение, без право на достъп до близките си.

И така вече 3 години и 2 месеца.

Арестувана е на 22 април 2015 година след донос. От тогава се намира в  следствения изолатор заедно с още 29 души от Одеса.

Баща й, Йордан от безсилие и ужас умира преди 6 месеца.

Майка й е изплашена и сама, и не знае  как да помогне на дъщеря си.

 

 

( Екатерина Йорданова Фотева— във вените й тече българска кръв, но няма българско гражданство. В момента Екатерина е политически затворник и се намира в следствен изолатор в Одеса от 2015 година. СБУ обвиняват младото момиче в «тероризъм»)

Подробности около ареста на Екатерина Йорданова.

На 22 април 2015 година, в 7 сутринта в дома на родителите на Екатерина нахлуват служители на полицията и СБУ с постановление и заповед за обиск.

Обясняват, че търсят граната.

Естествено, граната не е е намерена в дома на родителите на Екатерина, но служителите на СБУ и полицаите започват разпити на семейството — какво е отношението им към събитията от 2 май в Одеса.

Отбелязваме, че когато това се случва в Украйна цари пълен безпредел, СБУ безчинства, хора изчезват безследно по затвори и подземия, арестуват се поголовно всички, които отстояват правата си ( излишно е да напомняме, че насилствената укранизация обхваща всички райони на страната). Много наши сънародници се оплакват тогава, че им се забранява да говорят на друг език различен от украинския.

Същия ден, Катя се отбива при родителите си ( момичето живее отделно), докато тече обискът в търсене на гранатата.

На майка й става лошо, но обискът продължава и къщата е обърната с главата надолу. Вечерта Екатерина е откарана от СБУ за даване на обяснения, без да й се обяснява на каква тема и защо.

Просто е взета, натоварена и откарана в една от сградите на СБУ.

Два дни Катя е подлагана на разпити от СБУ. Без сън, вода и храна. За адвокат въобще не говорим. Родителите й тогава са в паника и ужас, защото не знаят какво се случва с дъщеря им и къде е изобщо.

 

След два дни мъчения и безкрайни разпити, следователят предлага на Катя да подпише лист с признания за «терористична дейност»- това е и единственото доказателство на вината й. Подписания лист, след 48 часа мъчения, за които можете само да си представяте- какво и как са правили с младото момиче…

Екатерина е внесена и в базата данни  на скандалният украински сайт Миротворец като терористка.

 

 

На всеки два месеца от тогава  ( април 2015 година) се удължава срока й за задържане под стража. И така до днес.

Екатерина няма адвокат. Намира се в одески изолатор повече от 3 години. Баща и умира. Екатерина е една от многото попаднали в украинската месомелачка на СБУ.

Сега следва въпросът как може да й се помогне? Напомняме, че Екатерина е българка. И че там живеят много наши сънародници. 

Как можем да се погрижим за правата им там? Може ли България да защити своите граждани живеещи на чужда територия.

Какво ще се случи с Екатерина, и как може да и се помогне? Може ли Екатерина да получи българско гражданство?

Кой ще й върне откраднатите години, които прекарва в затвора на СБУ? 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;