През следващите три години Пентагонът може два пъти да намали броя на бойците от спецчастите, които участват в «скритата война» в Африка.
Този промени в стратегията по разполагането на Въоръжените сили на САЩ се обясняват с преориентацията върху «руската и китайската заплахи», пише
The Times.
Изданието припомня, че главата на Министерството на отбраната на САЩ Джеймс Матис е настоявал страната да се съсредоточи върху Русия и Китай още в националната стратегия за отбрана, предоставена на Тръмп през януари.
Според  The Times, през октомври миналата година в република Нигер са загинали четирима американски спецназовци.
Те попаднали в капан, спретнат от местни бойци, свързани с ИДИЛ.

Този случай привлече всеобщото внимание, защото САЩ «незабелязано» струпва войски в Африка.
Не беше съобщена нито една конкретна причина за гибелта на американските военнослужещи близо до селището Тонго-Тонго.
Според Пентагона, работата на спецназа била усложнена от липсата на необходимата тренировка и «объркания» процес при съгласуването на африканската мисия.
Очевидно преди този инцидент дори някои високопоставени политици не подозираха, че в Африка има 6 хиляди американски войници, включително 1 000 бойци от спецназа.
Военните от САЩ са в Нигерия от 2013 година, за да помагат на местната армия да се бори с екстремистите.
Преди десет години в различни ъгълчета на света имаше почти 13 хиляди американски спецназовци, при това голяма част от тях бе концентрирана в Ирак и Афганистан.
Но в последните години САЩ значително увеличиха военното си присъствие в Африка и понастоящем провеждат операции минимум в 33 от 54-те страни в Черния континент.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.thetimes.co.uk/edition/world/troop-deaths-speed-up-us-plan-to-scale-back-african-missions-7t9f0q8lz

 

Тагове: ; ;