Общото събрание на ООН прие с обикновено мнозинство резолюция, призоваваща за незабавно и пълно извеждане от Приднестровието на руските военни, влизащи в състава на миротворчески сили там, предаде ТАСС, съобщи БТА.
За документа гласуваха 64 страни, против 15, а 83 се въздържаха. Проекторезолюцията беше изготвена от Молдова в съавторство с Грузия, Канада, Латвия, Литва, Румъния, Украйна и Естония.
В документа се предлага на Общото събрание «да включи в предварителния дневен ред на 73-ата си сесия точка, озаглавена «Пълно извеждане на чуждите въоръжени сили от територията на Република Молдова». Авторите смятат за необходимо «Русия да бъде настоятелно приканена без уговорки и по-нататъшни забавяния да приключи организираното извеждане на оперативната група руски войски и въоръжение от територията на Република Молдова».

Текстът на резолюцията е цитиран въз основа на документалната база на ООН.
«Изразяваме съжаление във връзка с това гласуване», каза първият заместник постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски. «Проблемът се политизира излишно тъкмо в момент, когато в преговорите между Кишинев и Тираспол се очерта напредък.»
Русия внесе предложение гласуването на проекторезолюцията да бъде отложено за по-подробно обсъждане, но то беше отхвърлено.

Тагове: ; ;