С година ще бъде забавен проектът за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БНР. Миналата година фирмата се отказа от поръчката на стойност 820 милиона лева. Причината, част от нея беше предвидена за ДДС, което намаляваше стойността на поръчката.

Министър Каракачанов обаче предупреди: «Всяко едно забавяне на проекти за модернизация на флота може да лиши нашите военноморски сили от способности по отношение на основната мисия, която имат, охраната на нашите териториални води.

Това налага да помислим за пул проект за модернизацията на фрегатите. Разбира се, това ще коства допълнително финансови средства. Миналата година с остатъчни средства от Министерството на отбраната ние сме започнали някои действия по модернизацията на фрегатите, но само с наличните средства – без допълнителни средства – няма да можем да я реализираме».

Каракачанов иска още идната сряда проектът за нови кораби да влезе в Министерския съвет за гласуване от правителството, а после и в парламента

Тагове: ; ;