Доналд Тръмп и Владимир Путин се подготвят да проведат среща в следващия месец по време на предстоящото пътуване на президента на САЩ в Европа, съобщава The Times.
Както отбелязва изданието, всичко това предизвиква тревога сред британското правителство.
Подобна перспектива добавят и опасенията по повод подкрепата на Тръмп към НАТО, а също относно следното: как всичко това ще се отрази върху посещението на американския лидер в Британия.
Информацията за вероятната среща се появи на фона на съобщенията за британския премиер Тереза Мей, която се усъмни в това, че нейната страна наред със САЩ и до днес остава водеща военна държава.
Според източниците от британското отбранително ведомство, по време на напрегнатата среща, на която се е обсъждало бъдещето на въоръжените сили на Обединеното Кралство, премиерът е поискала от министъра на отбраната Кевин Уилямсън да даде доводи в полза на това, че Британия е «първостепенна военна държава».
Самата Мей отрича информацията за подобен разговор.

Вероятната среща между Тръмп и Путин плаши британските официални лица, се казва в статията.
«На този етап не е ясно: тази среща ще се състои ли преди или след срещата на НАТО и Британия, заяви един от британските чиновници. — Очевидно, че за нас е по-добре, ако тя се състои след това».
Високопоставен източник от западната дипломация заяви, че срещата между лидерите на Русия и САЩ преди срещата на НАТО ще провокира «обърканост и тревога».
«Това би била крайно негативна стъпка», отбеляза анонимен източник.
Белият дом заяви, че на този етап срещата е в процес на подготовка, затова не може да се уточни нито датата, нито мястото.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.thetimes.co.uk/article/trump-and-putin-plan-talks-during-europe-trip-657mgwlcv

 

Тагове: ; ;