Русия противодейства решително на НАТО, което може да доведе до използването на Член 5 от Устава на алианса, когато неговите членове ще бъдат принудени да отговорят в случай на нападение на един от  тях.
Това се казва в новия доклад на Института за стратегически изследвания на армията на САЩ.
В США предупредили Европу о «набирающей силу России»

«Набиращата сили Русия се опитва да отговори  на заплахата, която вижда в разширяването на НАТО, с помощта на подривни операции главно с малка степен на риск, провеждани в «сивата зона» на самата граница на ръба, чийто изход може да провокира употребата на Пети член от Устава на НАТО», счита експертите от института.

В документа се отбелязва, че руската страна «използва възможностите си», за да «сплашва» своите бивши съюзници.

Според експертите, първоначалното споразумение между НАТО и Русия не е оправдало очакванията на Москва.

В доклада на Института се посочва също, че за последните десет години Русия се е укрепила и представлява заплаха за страните от Европа.

«Най-сериозната военна заплаха за Европа е от набиращата сили Русия, което се доказва от поредицата враждебни военни, икономически, политически и тайни действия, предприемани срещу Запада в продължение на последните десет години», се подчертава в съобщението.

По-рано НАТО заяви за намеренията си да активизира диалога с Русия.

През февруари генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг сподели, че САЩ увеличават броя на военните си подразделения в Европа.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;