Футболистите от националния отбор на Хърватия отпразнуваха неочакваната победа над Аржентина с песента  «Бойна Чавоглаве», която съдържа в текста и фразата  «За дом спремни» («Готови сме за дом») — лозунг на пронацистките «усташи» от времето на Втората световна война.

В песента има и още:
«Чувате ли, сръбски доброволци и четници, нашата ръка ще надвисне над вас и в Сърбия», но тази част липсва във видеото.

Авторът на текста е хърватинът Марко Перкович Томпсън, прославил се с песента

«Ясеновац и Градишка стара», в която се възвеличава Независимата държава Хърватия, прохитлеристко образование от времето на Втората световна война.

Видеото е публикувано в социалните мрежи от името на хърватския национален отбор от Деян Ловрен.

По-рано съобщихме, че Сърбия е предала на Хърватска списък с имената на жертвите на концлагери

Срещу опитите да пренапише историята и да се оправдаят жертвите на съучастниците на фашистите Сърбия отговори с писмо, което са изредени 20 хиляди имена на жертвите от «Ясеновац» и други концлагери на територията на Хърватска, това заяви министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич в интервю за вестник  «Вечерние новости».

Според него, Хърватска поне от уважение към загиналите би следвало да помълчи, а не да създава комисия за преброяване на жертвите, както неотдавна предложи президентът Колинда Грабар Китарович.

В последно време между Сърбия и Хърватска политическите отношения се изостриха, един от проблемите е оценката на събитията от времето на Втората световна война.

В частност, Хърватска се опита да блокира в ООН фотоизложба, посветена на «Ясеновац».

В Хърватска постоянно се провеждат маршове със символиката на «усташите» — помагачите на нацистите.

По-рано бе съобщено, че по време на масовото шествие на абитуриенти от училищата в Хърватска учениците са скандирали нацистки лозунги — поздрави на «усташите» от времето на Втората световна война, вдигали са напред и нагоре ръцете в нацистки поздрав.

Полицията, която съпровождала колоната, не реагирала по никакъв начин на действията на радикалните младежи.

Представителят на Обединението на сърбите в Хърватска Миодарг Линта каза пред журналисти, че това е «традиционно поведение на значителна част от випускниците».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;