Визитата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Великобритания доказва, че Лондон играе «водеща роля в организацията», на базата на която се гради сигурността на страните от алианса, пише британският министър на отбраната Кевин Уилямсън в статията си в  The Times.

Както подчертава авторът, на волята на Великобритания се дължат половината от постоянните съединения на ВМС на НАТО.

Не толкова отдавна Лондон разположи допълнителни сили в Естония и Полша — «за да запази сигурността, нашата и на съюзниците, в условията на засилващата се агресия и твърди действия».

Освен това, Великобритания принадлежи към тези малко държави, които приведоха своите разходи за отбрана към натовския стандарт  — 2% от БВП на страната.

«Сега, когато Великобритания излиза от ЕС, настана повратен момент в историята ни. Ние можем или да се отстраним от световната сцена, постепенно да влезем в сянката, или да пристъпим напред и да започнем да играем още по-значима роля в НАТО, провеждайки повече операции, насочвайки повече войски и стремейки се да ни видят във всички ъгълчета на планетата», разсъждава министърът.

Според Уилямсън, за британците е настанало време да направят това, което те считат за правилно: да защитават приятелите и да бъдат готови да дадат отпор на тези, «които искат да навредят».

В рамките на НАТО Великобритания както и преди ще обезпечава европейската сигурност, защото именно на базата на такава колективна система се изгражда процъфтяването на съюзниците.

В последните години между държавите активно расте конкуренцията, с невероятна скорост се развиват новите технологии, нараства заплахата от тероризма.

Великобритания трябва да бъде готова да даде своя отговор на всичко това, продължава Уилямсън.

«Нашите съперници при всяка възможност се опитват да се възползват от напрегнатите отношения между нас.

Никога от времето на студената война светът не е бил така непредсказуем», твърди Кевин Уилямсън.

Затова не бива да се неедооценява НАТО и неговите постижения в защита на ценностите, които са така скъпи на съюзниците.

Похвално е, че много европейски членове на алианса започнаха да увеличават своите разходи за отбрана, но европейците би следвало да поемат върху себе  си по-голяма отговорност за обезпечаване на собствената си сигурност.

«Eвропа не може да се надява да прехвърли своята отбрана на плещите на американските данъкоплатци», пише Уилямсън.

Британският министър припомня: «В продължение на цялата ни история Великобритания винаги е била страна, която пряко е приемала стоящите пред нея заплахи, колкото сериозни и да са били те.

Ние винаги сме били най-надеждните съюзници.

Затова сега дойде време да направим повече — защото ако не започнем да правим това, ще пострада сигурността не само на континентална Европа, но и нашата».

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.thetimes.co.uk/edition/comment/nato-members-can-t-rely-on-the-us-to-pick-up-the-bill-99hxqg7wp

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;