След като бе изигран първият рунд от груповия етап на световното първенство по футбол, руските кореспонденти на  The Guardian решиха да споделят своите първи впечатления от шампионата.

Журналистът Шон Уолкър отбелязва, че Русия е отлично място за провеждане на световния шампионат по футбол.

Според него, Русия полага всички усилия, за да създаде празнична атмосфера.
Руснаците са щастливи да приветстват запалянковците, които са доволни от евтината бира и доброто време в болшинството градове.
«Политическото напрежение и другите проблеми с руското правителство няма къде да отидат след завършването на шампионата по футбол, но е напълно вероятно, че множеството хора ще напуснат Русия с отлични спомени, променяйки мнението си за страната», отбелязва Уолкър.
Журналистът от британското издание  Ник Еймс твърди, че не споделя недоволството от официалната топка на шампионата Telstar 18, което изразяват много от вратарите, твърдящи, че те са «жертви на ФИФА и постоянно развиващия се футбол».
Според него, топката е преминала през успешната проверка за качество, демонстрирала е отлични качества при далечните удари и при забиването на головете.
Еймс твърди, че вратарите са останали безпомощни пред ударите на
Александър Головин, Криштиану Роналду и Александър Коларов, точно защото играчите вече могат да не се тревожат за полета на топката.
Системата за видеонаблюдение  (VAR), според спортния кореспондент на вестника Марта Келнер, е спорно нововъведение.
Редица страни се обръщали към ФИФА с настояването да се разясни защо системата не е била използвана в един или друг случай.
Келнер отбелязва, че използването на системата още не е съвсем установено напълно, но положителният ефект от нея вече е налице.
В първия кръг от шампионата страните показаха най-чистата игра за всички световни първенства от 1986 година, пише изданието.
Първият червен картон бе даден едва в 15-ия мач от турнира на колумбиеца Карлос Санчес.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.theguardian.com/football/2018/jun/19/ten-things-weve-learned-from-the-first-round-of-world-cup-games

 

Тагове: ; ;