Денят на всенародната памет към жертвите от Великата Отечествена война започна в Брестката крепост в Беларус рано сутринта в петък, предават руските СМИ.

Отбраната на Брестката крепост е един от първите и най-драматични епизоди от началото на Великата Отечествена война.

Точно преди 77 година, в 4 часа сутринта, крепостта първа пое върху себе си ударите на немските войски.

Нейните защитници — войните от над 30 националности от бившия СССР — без вода, храна и връзка, при изключителен недостиг на боеприпаси и лекарства продължаваха да се съпротивляват минимум месец, оставайки в дълбокия тил на вермахта, настъпващ към Москва.

По традиция на централния площад в мемориалния комплекс в 4 часа сутринта започна митинг-реквием, посветен на Деня на всенародната памет към жертвите на Великата Отечествена война

Към стените на цитаделата с цветя пристигнаха граждани на Брест, делегации от Москва, Калининградска област, Ставрополския край, Ленинградска област, членове на обществени организации, парламентаристи.

В 5 часа на територията на Кобринското укрепление ще започне военно-историческа реконструкция на «22 юни. Брестката крепост».

В мероприятието ще вземат участие ръководството на бресткия областен и градски изпълнителни комитети, ветерани от войната и труда, представители на дипломатическия корпус, духовенство.

Участници в театрализираните «бойни действия» ще бъдат около 500 представители на военно-историческите клубове от Беларус, Русия, Полша, Естония, Израел, Китай, Латвия, Япония, Австрия, Чехия.

В 16.00 часа ще бъде представена реконструкцията «Ситуацията на границата преди началото на войната», която максимално ярко ще предаде атмосферата и събитията от онова време.

Вечерта в Бресткия областен обществено-културен център ще се състои концерт на международния патриотичен проект «Победа без граници».

Участниците в мотоавтопробега с едноименно име, посветено на паметта на загиналите във Великата Отечествена война, пристигнаха в Беларус на 17 юни.

Пробегът стартира на 7 май в Душанбе, премина през  Казахстан, Русия, Беларус, Таджикистан, Узбекистан, Киргизия, Азербайджан, Грузия и Армения.

Финален акорд на мероприятието ще бъде концертът на арт-групата «Хорът на Турецки», който ще започне в Парка на културата в 19 часа.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;