Русия обеща сурови последици, ако заповедта на президента на САЩ Доналд Тръмп за изграждане на нов, космически-ориентиран военен клон към американската армия, наруши споразумението забраняващо ядрените оръжия в космоса, пише руското електронно издание The Moscow Times, цитирано от Фокус.

Тръмп заяви през тази седмица, че ще установи шести клон на армията на САЩ, наречен „Космически сили“, в очакване на одобрение на бюджета от Конгреса на САЩ.

Идеята ще изисква от САЩ да се оттеглят от Договора за открития космос от 1967 година, който забранява дислоцирането на оръжия за масово унищожение, но не и традиционни конвенционални оръжия, в космоса.

Виктор Бондарев, началник на комисията по отбрана и сигурност на горната камара на руския парламент, заяви пред РИА Новости, че се надява „все още да има остатъци от здрав разум в американския политически елит“, който ще принуди САЩ да останат част от споразумението.

„Но ако САЩ се оттеглят от споразумението, тогава разбира се, не само нашата, но и другите страни ще отговорят твърдо, насочени към осигуряването на глобалната сигурност“, заяви Бондарев във вторник.

В САЩ анализатори отбелязаха че предложените космически сили ще се сблъскат с усложнения, забавяния или категорично отхвърляне след президентските избори пред 2020 година.

„Милитаризацията на космоса е път към катастрофа“, отбеляза Бондарев

Тагове: ; ;