Коментар на британския експерт Тод Симпсън.

Организацията «Белите каски» е основана от бившия агент на британските спецслужби, от наемника Джеймсън Ле Мезурие.

Проектът е създадено през 2013 година за прикриване финансирането на терористичната групировка «ан-Нусра», която е част от «Ал Кайда».

Ле Мезурие твърди, че е бил вдъхновен от създаването на «Белите каски» от военната история на сирийската опозиция по време на пътуването си в Турция, където той събрал за няколко дена над  $300,000 долара от «заинтересовани лица» и от «съчувстващи» на западните организации.

Връзките на ле Мезурие с британското военно разузнаване, с групите наемници и с участието в «стабилизационните действия и в програмите за демократизация» показват, че удобното появяване на организацията в Турция не е случайно.

«Белите каски» са създадени, когато Западът започна да губи както на пропагандно, така и на военния фронт.

За създаването на групата успешно помогнаха призивите за смяна на режима и за чужда интервенция в Сирия.

«Каските» бяха създадени веднага след като «сирийското правителство изрази опасения по повод химическата атака на терористите срещу Сирийската армия в Хан Асел».

От момента на основаването им белите каски изиграха важна роля в обвиненията срещу сирийското правителство за извършването на всички последващи химически атаки в Сирия, те винаги са свидетели на събитията, които по-късно бяха разкрити като режисирани.

Западните СМИ обичат да ги представят като професионално обучени спасители, но всъщност те правят точно обратното — техните методи предизвикаха рязка критика от страна на европейските и американските медии като «странни и контрапродукивни», сподели американският експерт Тод Смипсън в коментара си за  News Front in English.

Възниква въпросът: ако «Белите каски» не са били обучени като спасители и лекари — на какво са ги учили?

Отговорът е очевиден — «проверените» сирийци са преминали през обучение като терористи.

Доказателствата са множествот — в интернет има много снимки, на които сътрудниците на «каските» държат оръжие или разговарят с терористи от крилото на «Ал Кайда» «ан-Нусра».

Щаб-квартирата на «каските» също така често се намира в съседни с ан-Нусра сгради, а понякога и в едно помещение.

В източна Алепо техният «хуманитарен център» се намира в един от въоръжените складове на ан-Нусра.

Всичко това заедно потвърждава ролята на «каските» като логистично и материално-техническо крило на ан-Нусра, което показва, че парите, насочени в тяхна подкрепа, отиват за оръжие и материална помощ за терористите», резюмира експертът.

News Front

 

Тагове: ;