Парламентът на Армения  но второ и окончателно четене прие два нашумели законопроекта, касаещи внедряването на задължителен компонент в пенсионната система и изключването на благотворителност за политически цели.

Против задължителния компонент от пенсионната система вече изрази становището си новият премиер на Армения Никол Пашинян, бидейки още депутат от опозицията.

След избирането му за премиер на вълната на народния протест, Пашинян промени позицията си.

Той се сблъска със суровите финансови реалности, изучи строгите съобщение на МВФ за необходимостта от внедряването на системата за «фискална отговорност».

След внасянето на козметичните поправки в закона за увеличаване на финансовото бреме на държавата премиерът заяви за необходимостта да се задейства задължителна пенсионна система.

«Това е принудителна мярка», заяви той, добавяйки, че в противен случай икономиката на Армения може да се окаже под заплахата на крах.

Задължителната пенсионна система е внедрена в Армения от 1 януари 2014 година и действа за всички граждани, родили се след 1 януари 1974 г.

Доколкото редица положения в закона са признати за несъответващи на Конституцията, задължителният компонент действаше само за работещите в бюджетната сфера.

За останалите граждани на законодателно ниво се предлага връщане към по-рано направените пенсионни плащания.

Парламентът на Армения от 12 май 2017 година прие на второ и окончателно четене промените в Закона, предполагащи отсрочка на внедравяването на задължителния компонент до 1 юли 2018 година.

Внедряването на новата пенсионна система не мина без ексцесии в състава на новото правителство.

Оставка подаде министърът на труда и социалните грижи Мане Тандилян.

Той, както и Пашинян, в миналото искаше напълно да се изключи «задължителния компонент» в пенсионната система.

Отбелязваме, че всички сили, които понастоящем са в правителството на Пашинян
(фракцията «Елк», «Царукян» и партията АРФ «Дашнакцутюн»), преди «нежната революция» бяха против гражданите да се задължават да натрупват средства за обезпечаване на достойна старост.

Според експертите, в бъдеще, предвид приближаване на датата за провеждането на  предсрочни парламентарни избори, търканията между екипа на Пашинян и блока на Царукян ще се изострят.

След свалянето от власт в Армения, влиянието на екс-управляващата Републиканска партия е равно на нула.

Сега основен съперник на Пашинян на предстоящите избори ще бъде блока  «Царукян».

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ;