Съветът по правата на човека към ООН е международна организация, в която влизат представители на «репресивните режими» в Куба, Венецуела и Китай.

Тази организация неотдавна прие Демократични република Конго, която пречи на разследването на убийството на двама експерти на ООН по правата на човека, пише в статията си за  The Wall Street Journal постоянният представител на САЩ към ООН Ники Хейли.

За изминалото десетилетие, продължава Хейли, Съветът за сигурност по правата на човека прие повече резолюции, осъждащи Израел, отколкото такива, които порицават Сирия, Иран и Северна Корея.

«Съветът за сигурност прикрива правителства, добре известни със своите нарушения спрямо правата на човека, той отказва да ликвидира член 7, който е несправедлив спрямо Израел, на всяко заседание обсъжда израелско-палестинския конфликт», пише постоянният представител на САЩ.

«Нашата страна повече няма да бъде част от този дълбоко порочен институт, който повече вреди на делото за защита правата на човека, отколкото да му помага», подчертава Хейли.

«Само един поглед върху тези пропаднали страни ни стига, за да се разбере защо тази организация изпитва такова отвратително неуважение към правата, които американците считат за даденост», продължава Хейли.

Според нея, Израел трябва да бъде подкрепен.

Независимо от всички опити да се привлекат тези страни, те не са пожелали да подкрепят линията на САЩ, продължава тя.

«Повече няма да правим морални компромиси», категорична е Хейли.
«Повече няма да легитимираме Съвета за правата на човека към ООН», добавя Хейли.
«Нашата страна винаги е била защитник на свободите, личното достойнство, правата на човека и върховенството на закона — и така ще бъде завинаги.
САЩ както и преди остават лидер в защитата на правата на човека извън Съвета», пише постоянният представител на САЩ към ООН Ники Хейли.
«Америка ползва правото си на глас в ООН за защита правата на човека ежедневно.
Ние продължаваме да защитаваме угнетените народи в Бирма, Китай, Русия, Сирия, Иран, Южен Судан, Куба, Венецуела и в много други страни», заявява Хейли.
«САЩ не се опитват да разпространяват своята система над когото и да било. Но ние сме в подкрепа на универсалните ценности — свобода и права на човека.
И ще подкрепяме тези ценности при всяка възможност», подчертава авторът.
«Точно затова напускаме Съвета за правата на човека към ООН — организацията, която не е достойна за това име.
Така нашият глас ще се чува още по-силно», завършва Ники Хейли.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.wsj.com/articles/why-were-leaving-the-so-called-human-rights-council-1529449869?mod=searchresults&page=1&pos=2
 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;