Неотдавна в Италия се формира най-голямото правителство в Европа, което е против системата.

Зад радикалните промени стоят младите избиратели, които се наложи в последните 10 години да се сблъскат с непрестанната липса на работни места.

Нима подобна съдба очаква и другите европейски страни, задава въпроса си журналистът Ерик Силвърс от The Wall Street Journal.

Според автора на статията, ако говорим за Италия, то успехът на партиите «5 звезди» и «Лигата» показва пропастта между поколенията — младежта и по-старите италианци, на които нерядко им се налага да сдържат своите пораснали деца и които по навик гласуват за «мейнстримските партии».

В същото време подобни тенденции се наблюдават и в други страни от Южна Европа.

Според статистиката, почти 30 % от италианците на възраст от 20 до 34 години не работят никъде, не учат и не стажуват.

Това е най-големият показател в ЕС, на второ място е Гърция с 29 % и Испания с 21 %.

«Италия се руши, за последните 30 години нищо не се променя», оплаква се 33-годишният Карло Гаетани.

Преди 10 години той гласувал за лявоцентристите с надежда, че те ще дадат тласък на икономиката в южната част на страната.

Но това така и не се случило — според Гаетани, гледайки как приятелите му не могат да си намерят работа, а и частният бизнес едва оцелявал, той чувствал, че са го предали.

«5-те звезди е нашата последна надежда. Ако и те не направят нищо, считам, че повече няма да гласувам», коментира италианецът.

Както обяснява изданието, една от главните проблеми на страните от Южна Европа е системата на трудоустройство, в рамките на която хората с трудови договори — а това често са по-старшите сътрудници — получават всички гаранции, помощи и различни добавки.

В същото време в условията на криза работодателите все по-често прибягват до краткосрочни трудови договори, които обикновено са с продължителност само от месец до година.

Временните трудови договори били въведени през 90-те години в качеството си на междинна крачка към постоянната работа, за да се помогне на младите хора да стъпят на пазара на труда.

Но работодателите много бързо започнали да използват нововъведението, за да съкратят разходите и парите при уволнението на служителите.

И независимо от всички старания на властите да реконструират така наложената система, тя действа и до днес.

Точно отмяната на тази система е заложена в програмата на «5-те звезди» и «Лигата».

Другата точка в програмата им са мигрантите.

«Не можем да приютим цяла Африка. И без това имаме толкова много наши проблеми. Имаме ужасна безработица и е пълно с нестабилни работни места», възмущава се 23-годишният продавач в супермаркет Джанлука Табурки.

Оглавяващият «Лигата» Матео Салвини, получил в новото правителство поста министър на вътрешните работи и вицепремиер, обеща, че властите ще депортират стотици хиляди мигранти.

«5-те звезди» се ограничиха с призиви да се пресече нелегалната имиграция, пише авторът.

The Wall Street Journal подчертава, че от цялата европейска младеж от общата тенденция най-силно се различават британците.

Например, по време на референдума за брекзит през 2016 година 71 % от избирателите на възраст от 18 до 24 години са гласували за ЕС, а възрастните хора около 65 години, точно обратното, в болшинството си те поискали да напуснат съюза.

Както показват изследванията, резултатите демонстрират, че младите британци ценят удобствата, работата и ученето, които им предоставя членството на страната в ЕС, докато в същото време по-старото поколение вижда в брекзита възможност да получи по-голям контрол над имиграцията.

Примерът с Южна Италия показва, че младежта в голяма част от западните страни се страхува, че няма да може да задмине родителите си по благосъстояние.

Половината италианци по време на допитването са заявили, че, според тях, за цялата си кариера те ще спечелят по-малко от родителите им.

Банките охотно дават заеми на хората с нестабилно работно място, затова италианците се страхуват да купуват собствени жилища и обзавеждане, страхуват се да създават потомство.

По тази причина браковете започнали да се сключват по-късно.

Почти половината италианци от 25 до 34 години живеят с родителите си, които често получават твърде солидни пенсии.

Над една трета от младите хора получават материална подкрепа от родителите, а и от бабите и дядовците си, пише изданието.

«Как да не скърбиш за дъщеря си, когато тя е на 29 години, а все още не е определила бъдещето си?! Не че не иска и не прави опити да го направи, но не може — в тази система очевидно няма бъдеще за децата», твърди Даниела Граманцини.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.wsj.com/articles/the-force-behind-europes-populist-tide-frustrated-young-adults-1529250781

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;