В конгрессе США обсудят «угрозу» проекта «Северный поток — 2»

Според анонса, доклади трябва да произнесат спикерът на Върховната рада Андрей Парубий, председателят на парламента на Грузия Ираклий Кобаахидзе, главата на сейма на Литва Викторас Панцкетис и на парламента на Молдова Андриан Канду.

Поканен е и спикерът на полския сейм Марек Кухчинский, но по-късно Варшава реши да изпрати неговия заместник.

«Американският сейм по външна политика  (AFPC) ще проведе работен обяд за членовете на палатата на представителите и сената към конгреса на САЩ, по време на който ще се изнесат доклади от главите на парламента на Украйна, Полша, Грузия, Молдова и Литва, а също ще се проведе обсъждане на техните доклади», се казва в поканата.

Отбелязва се, че докладчиците «ще обсъдят сложната ситуация в сферата сигурността, която е налице в Централна и Източна Европа в резултат на продължителната агресивна политика, провеждана от Русия».

«Обсъждането ще засегне заплахата, която носи със себе си изграждането на тръбопровода «Северен поток-2″ от Русия, както и неговото влияние върху американската политика в региона», се отбелязва в документа.

По-рано президентът на Русия Владимир Путин коментира позицията на Вашингтон по изграждането на «Северен поток-2».

Според Путин, американският президент Доналд Тръмп «защитава интересите на своя бизнес, иска да лансира на европейския пазар своя продукт».

По-рано се съобщи, че компанията  Nord Stream 2 AG

е инвестирала около  €4,5 млрд за изграждането на газопровода «Северен поток-2».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;